Clasificare Cefalee ICHD-3


In numele Comitetului de Clasificare al Cefaleelor al International headache Society, sunt mândru să prezint cea de a treai editie a Clasificării Internaţionale a Cefaleelor (ICHD-3).

Aceasta apare după publicarea ICHD-3 beta în 2013. Ideeea din spatele publicării versiunii beta a fost de a promova testarea în teren înainte de a prezenta varianta finala ICHD-3 şi acest lucru a funtţonat bine. Au fost publicate excelente studii de testare în teren în migrena cu aură, cefalee cluster, hipertensiunea idiopatica intracraniană şi nevralgia trigeminală, printre altele. De exemplu, s-a documentat faptul că criteriile de Apendix pentru A1.2 Migrena cu aură sunt superioare criteriiloe pentru 1.2 Migrena cu aură din corpul principal al clasificării ICHD-3 beta, diferenţiind mai bine această afecţiune de atacurile ischemice tranzitorii. Testarea în teren a noilor caracteristici din criteriul C1 pentru 3.1 Cefalee cluster, hiperemie facială şi senzaţia de plenitudine auriculară au relevat faptul că nu contribuie la diferenţierea diagnostică. In consecinţă, aceste simptome sunt incluse numai în Appendix al ICHD-3, de unde invită pentru studii viitoare. Acestea sunt exemple ale proceseului de clasificare al afecţiunilor bazat pe dovezi care acum stă la fundamentul tuturor viitoarelor modificări ale Clasificării Internaţionale a Cefaleelor.

Un alt motiv care a determinat apariţia versiunii beta, după cum am gândit-o a fost ca ICHD-3 să poată include ulterior codurile Clasificării Internaţionale a Maladiilor Revizia 11 (ICD-11), elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Ne aşteptam ca ca ICD-11 să fie finalizată în 2016, dar din nefericire au fost lungi şi neaşteptate întărzieri astfel că nu sunt încă disponibile codurile finale. De aceea s-a publicat ICHD-3 fără acestea.

ICHD-3 este publicată petru prima dată în primul număr al revistei Cephalalgia în 2018, exact cu 30 ani după prima ediţie a Clasificării Internaţionale a Cefaleelor ICHD-I (cum e denumită acum). Această primă versiune a fost bazată în primul rând pe opinia experţilor, dar a demonstrat că este pe deplin validă. ICHD-II, publicată în 2004, a inclus un număr de modificări determinate de noi dovezi şi de revizuirea opiniei experţilor. Noile dovezi ştiinţifice au jucat un rol relativ mai mare în modificările făcute la ICHD-3 beta şi orice alte modificări incluse în ICHD-3 se bazează pe aemenea dovezi. Astfel, clasificarea cefaleei este acum şi va fi în viitor condusă exclusiv de cercetare.

Un lung drum început în 2010 se termină cu publicarea ICHD-3, dar comitetul actual mai are mult de făcut pentru câtiva ani. ICHD-3 beta a fost tradusă în multe limbi şi aceste traduceri necesită actualiare înainte ca să poată fi publicată în acele limbi. Din fericire, multe traduceri adiţionale vor fi publicate astfel ca ICHD-3 să devină disponibilă în majoritatea limbilor majore şi chiar minore. O variantă electronică a ICHD-3 beta devoltată deja sub conducrea Profesorul Hartmut Göbel va fi actualizată la ICHD-3. O carte de cazuri este planificată într-o colaborare dintre Profesorii Morris Levin şi Jes Olesen. In final, o coresponsenţă între ICHD-3 şi ICD-11 a OMS va fi efectuată de Profesorii Timothy Steiner şi Jes Olesen deîndată ce codurile ICD-11 vor deveni disponibile.


Legenda

  • pagina anterioara

  • pagina urmatoare

  • vezi paginile

  • marire

  • micsorare

  • partajare

  • mai multe optiuni

Aveti posibilitatea de a consulta acest document online sau de a descarca acest document in format PDF pentru o consultare atunci cand nu sunteti conectat la internet.

In fereasta de mai jos puteti folosi icoanele sau rotita de mouse pentru a mari sau micsora textul.

Pentru descarcare acesati meniul "..." si alegeti "Descarcati PDF" pentru a salva acest document pe dispozitivul dumneavoastra.

Pentru a cauta un anumit termen sau succesiune de termeni puteti folosi casuta de cautare din josul paginii. Vi se va deschide o pagina noua cu termenii cautati in toate documentele PDF incarcate pe acest site. EHF Ghiduri respectiv Clasificare Cefalee ICHD-3.

Cauta

© Asociatia Headache Romania. Toate drepturile rezervate